понеделник, 16 ноември 2009 г.

Top Gear S14E01



##
Резюме : „Топ Гиър“ (на английски: Top Gear) е телевизионно предаване на BBC за автомобили, носител на наградата EMMY през 2005 г. за най-добро телевизионно предаване без сценарий, излъчвано извън САЩ, неколкократен носител на наградата на BAFTA (в периода 2000 — 2005 г.) и на националните телевизионни награди на Обединеното кралство. В последните си сезони програмата отчита близо 350 милиона зрители по целия свят и около 8 милиона зрители във Великобритания. Топ гиър е една от външните продукции на BBC с най- голям бюджет, като епизодите се излъчват по BBC 2 в праймтайма в неделя на всяка седмица с повторение във вторник вечер.

В настоящия му формат, шоуто е водено от трима английски журналисти: Джереми Кларксън, Ричард Хамънд и Джеймс Мей и тайнствения пилот Стиг, като успехът му го прави едно от най- копираните телевизионни предавания по целия свят. Регионални версии на предаването се излъчват в Гърция (Скай TV), Дания (3 плюс TV), Канада (ББС Канада), Норвегия (NRK2), Хонг Конг (ATV World) и САЩ (ББС Америка). Правата за излъчване са продадени също и в Австралия и Южна Корея, а на 24 февруари 2008 г. и bTV започна излъчване на 30- минутно версия на предаването.

Началото на предаването е поставено през 1977 година, когато BBC Бирмингам снима 30- минутно магазинно предаване за автомобили, водено от серия журналисти и с участия на представители на английския шоубизнес. В този си формат шоуто се установява с една от своите запазени марки- музикалната тема в началото на предаването по песента „Jessica“ на The Allman Brothers Band. След 1999 г. оригиналното изпълнение е с нов аранжимент.

Първоначалната концепция за предаването включва преглед на нови автомобили и излъчване на филми насърчаващи сигурното шофиране, преглед на класически автомобили и организиране на състезания за търсене на млади таланти с голяма награда участие в автомобилното рали на Кралския автомобилен клуб. През 1987 г. към екипа се присъединява бившият пилот от Формула 1 Тиф Нидел, а след идването на журналиста от списание „Performance Car“ Джереми Кларксън предаването придобива все по- голяма популярност. Въпреки обвиненията за сексизъм, безотговорно шофиране и неглижирането на проблемите с околната среда, Кларксън привлича огромни аудитории и концентрира вниманието на производителите на автомобили върху предаването тъй като негативните оценки на Топ гиър биха могли да се отразят върху продажбите им.

През 1999 г. Джереми Кларксън напуска предаването, което има трагичен ефект върху гледаемостта му — през 2001 г. поради липса на зрителски интерес BBC взима решение да спре снимките на шоуто. Желанието да запълнят възникналата ниша води до създаването на няколко телевизионни предавания с автомобилна тематика излъчвани на други английски телевизионни канали, но техният успех е ограничен.